Hårt underlag?
Jag håller själv på med körning och där måste vi ju ofta köra på ganska hårt underlag. Jag antar att ni som rider distans också råkar ut för en del hårt underlag. Hur hanterar ni det? Tränar/vänjer ni hästarnas ben vid det? Hur sköter ni hästarnas ben?
av: svea
e-post:kl.
18:09:24, 98-07-30
Det ständiga dilemmat...
...hur hanterar man detta? Det är något jag också känner mig osäker på. Men hästen måste ju tillvänjas till hårt underlag och därmed stärka skellettet. Det jag har lärt mig är att det tar år att vänja en häst vid att kunna gå i ett snabbare tempo på hårt underlag och då menar jag asfalt. Jag skrittar mycket på asfalt...dels för att jag måste och dels för att stärka benen. Jag hade efter ett års ridande börjat trava så smått...men bara 50tal meter någon gång ibland. På grusvägar travar jag helst ute i vägkanten om den är av det mjukare än mitten på vägen. Jag hade tänkt att börja träna på hårt underlag mer medvetet...men så blev hästen halt. Troligen inte p.g.a. att han gick på för hårt underlag...men man blir ju väldigt osäker på om man har gjort rätt. På de få distansritter jag varit ute på har jag fått problem att hålla ett 10km/h tempo när det varit för mycket grusväg...eftersom vi inte kommit så långt i vår träning än. Jag har då joggat lite försiktigt bara. De andra far iväg i full fart och jag vet inte hur de tränat sina hästar...men är nyfiken på att höra hur andra gör, jag med. Hälsning Maja
av: Maja
e-post:benman@swipnet.sekl.
20:00:50, 98-07-30
jag har väl ridit sisådär ca 25 tävlingar under de 6 senaste åren. Hemma hos oss har vi nästan inget mjukt underlag alls... jag rider väldigt mycket på hårda grusvägar - kanske inte så mycket på asfalt, men våra grusvägar är hårda som asfalt. Jag undviker galopp på dessa vägar, men rider ofta i trav (i olika tempon från ca 10-18 km/h). På vintern mjuknar våra grusvägar och blir helt perfekta, men sommaren är bedrövlig. Vi har en del stigar och skogsvägar men även dessa är väldigt hårda nu och med inslag av sten. Min häst är ju van att gå på dessa underlag sedan hon var 2½ år gammal då vi började köra in henne och sedan hon var 3 då vi red in henne. Sedan hon var 5 år har hon gått minst 4 tävlingar / år - i början då förstås lugna clear rounder på 4-5 mil, men under senare år ända upp till 10 mil. Hon är nu 10 år. Jag får uppfattningen att Du Maja har varit kanske lite FÖR förförsiktig. Jag växlar med ridning på bana för att få in lite mjukt underlag och dessutom har jag alltid ridit min häst med sulor eller PG för att mjuka upp det hela lite. Detta är inte att rekommendera!!! Sulor hjälper gärna till att få skorna att sitta sämre och PG för att det är så dyrt ... Men min häst är lite hovöm så jag har tyckt att det varit nödvändigt. Nåja, det var lite om hur jag har gjort.
Ja, det är ju precis som ni alla har svarat: oavsett om det är hårt eller mjukt underlag som hästen ska vänjas vid, så bör man gå försiktigt fram och öka på längd/fart efterhand.
Det finns inga egentliga regler för hur den här träningen ska gå till - hästarna reagarar väldigt individuellt - det enda man kan göra är att själv hålla utkik efter signaler på att träningen går för hårt fram och isåfall gå tillbaka i träningen och ta det lugnare igen. Att känna igenom benen direkt efter en träningsrunda är ett måste. Ännu bättre (men kanske svårare för den som inte har hästen så nära sig) är att titta hur benen ser ut morgonen efter träningen. Då brukar man kunna se ännu tydligare om hästen svullnat upp i benen etc. Givetvis bör man först och främst veta hur hästen ser ut i benen i normala fall - en del hästar har ju faktiskt lite dålig blodcirkulation som gör att benen redan normalt är lite stockiga på morgonen och så... Men som sagt: kolla efter avvikelser från det normala efter träningen - det är nästan det enda man kan gå efter när det gäller denna typ av träning.
...jag har varit bekymmrad att jag har gått för snabbt fram eftersom min häst nu blev halt. Som jag har ridit honom på hårt underlag, så red jag aldrig förut...innan jag började träna distans (alltså på hästar jag hade som liten). Efter föreläsningar av veterinärer och distanstränare har jag vågat mig på att rida så, men känner nu att det kanske inte var rätt ändå...ja, det är så svårt. För hältan just nu beror förmodligen på en spricka i griffelbenet på insidan höger fram, orsakat av slag av andra hovens sko eller överbelastning (alltså att benet böjts och knäckts). Det är en skada som tycktes komma över natt. Jag skulle då till veterinären med en skada som han fått två ggr. under distansritt...oförklarlig hälta i bak (som då inte visade sig alls). Så det känns som om han har väldigt svagt skellett och inte går att använda till distans...det kan väl vara möjligt? Hälsning Maja
Tja, alla hästar är ju inte lämpade för distans. Eller man kan se det så här - de kanske inte klarar av distans i högre farter. Nu vet jag att just du inte red snabbt i detta fall - jag tror däremot att du säkert kan träna upp din häst iallafall så småningom, myyyket sakta och försiktigt så att den klarar av långa avstånd i lågt tempo. Frågan är om det är värt jobbet (tar mycket längre tid + att du troligvis inte kan tävla på tid). Jag kanske också snackar skit så det bara stänker om det, och din häst blir frisk som en nötkärna och vinner SM om 4-5 år. Svårt att veta innan man provat! (En bekants 5-åring fick förresten överbelastningsskador av att springa runt i hagen när de fått en ny häst i flocken...Benhinneinflammation... Man KAN ju ha ren otur också.)
Jag kan bara ta Eva Rubin och hennes Igor som exempel. Hon rider ju alltid långa sträckor nära maxtid. Det beror inte på att Eva inte vet hur man rider snabbt, utan på att hon vet att hennes häst är begränsad (har varit skadad och har inte "det" som en distanshäst ska ha). Därför gör hon det som kan göras: rider sakta.
Ett exempel i motsatt riktning är Prince Aussie som Gun Carlsson faktiskt FICK efter ryttar-VM -90. Han var ju skadad och dessutom redan då bra gammal. Han ser ut som f-n och springer på tvären med benen sprättandes åt alla håll. Inte vad man skulle kunna tänka sig som topp-distanshäst. Han vann ju SM i år...