Träna på hårt underlag ...
När man tränar för distans vilka underlag ska man rida på? Ska man varva mellan hårt och mjukt?
av: Caroline S
e-post:barros34@hotmail.comkl.
11:24:13, 98-05-30
Lite i taget...
Eftersom distanstävlingar kan gå på de mest varierande underlag + att hästens hållbarhet i största allmänhet måste tränas upp, så bör du träna på alla sorters underlag.
Det är egentligen inte underlaget i sig, utan hur du tränar som är det viktiga.
Börja med att ha stenhård koll på hur din hästs ben ser ut, och känns i normala fall. Visitera varje dag, före och efter ridning. Har du stallet i närheten så är det även jättebra att veta hur de brukar se ut på morgonen när hästen stått still under natten... Därefter börjar du träna på det "nya" underlaget. Är det väldigt extremt såtillvida att det är jättehårt (asfalt, torra grusvägar) eller jättemjukt (lera/sand) så tar du mycket små portioner i taget. Börja t e x med att skritta ca 5-7 min några dagar. Kolla benen så att hästen inte överansträngs. Tycks det gå bra, utökar du till en längre stunds skritt osv. Så småningom börjar du att trava på detta underlag - då minskar du till några få minuter igen till att börja med. Öka på, precis som när du skrittade, om du ser att hästen inte får några tecken på överansträngningar.
Blir lederna svullna och/eller varma, så minskar du ner på underlagsträningen och tar det lugnt ett tag.
Var inte rädd för att träna sådant. Det är bättre att ha en stark och förberedd häst än att den går sönder, eller du tvingas bryta en tävling p g a otillräcklig träning!
My kom med...
...en mycket bra beskrivning och jag tänkte bara tillägga för att ge dig lite perspektiv på det hela. Från det att du börjar träna på hårt underlag tills att du kan trava, skulle jag vilja påstå att det går ett år. Det tar alltså mycket längre tid att bygga upp skelettet, till skillnad från muskler. Därför tar det också flera år att få fram en hållbar distanshäst. Hälsning Maja